Najčešća pitanja
Koji proizvodi Mlekare Šabac ne sadrže aditive ni konzervanse?
Aditivi su jedinjenja koja se u malim količinama dodaju namirnicama u cilju poboljšanja organoleptičkih ili drugih svojstava hrane. Konzervansi su vrsta aditiva i njihova uloga je da produže, ili spreče mikrobiološko kvarenje namirnica. Proizvodi Mlekare Šabac ne sadrže konzervanse. Naši proizvodi Dugotrajno i Sveže mleko, Šabački jogurt, ABT fermentisani napitak sa probiotskim bakterijama, Kiselo mleko, Pavlaka sa 20% mlečne masti, Mileram, Surutka, sirevi Šabačka i Mediteraneo sa morskom solju, namazi Sirko i A la Kajmak bez dodataka povrća – bilo koji da izaberete, garantujemo da su napravljeni od 100% prirodnih sastojaka, bez ijednog aditiva.
Da li proizvodi Mlekare Šabac sadrže gluten?
Gluten je belančevina koju sadrže žitarice poput pšenice, raži i ječma, a preosetljivost organizma na tu belančevinu manifestuje se na različite načine kod različitih ljudi. Najteži oblik je autoimuna bolest pod nazivom celijakija. Kod osoba sa celijakijom dolazi do oštećenja sluznice tankog creva, zbog čega je umanjena resorpcija hrane. Proizvodi Mlekare Šabac ne sadrže gluten. Ukoliko naši proizvodi sadrže bilo koji alergen, imaju naznačenu prisutnost alergena na deklaraciji proizvoda.
Zašto je važna pasterizacija mleka?
Pasterizacija je tehnološki proces obrade mleka zagrevanjem na temperaturama nižim od 100°C, pri čemu se uništavaju svi patogeni mikroorganizmi i njihovi enzimi i osigurava zdravstvena ispravnost proizvoda.
Šta je sterilizacija?
Sterilizacija je proces termičke obrade mleka na temperaturama iznad 100°C. Proces je optimiziovan tako da se sačuvaju svi vredni sastojci mleka, a uništavaju se mikroorganizmi i njihovi enzimi, čime se znatno produžava trajnost proizvoda.
Koji proizvodi sadrže najviše kalcijuma?

Važno je naglasiti da je apsorpcija kalcijuma u organizmu iz mleka i mlečnih proizvoda bolja nego iz drugih vrsta hrane. Zbog toga se preporučuje svakodnevno konzumiranje različitih mlečnih proizvoda. Među proizvodima Mlekare Šabac, najviše proteina u 100 g proizvoda sadrže sirevi i sirni namazi, a zatim jogurt, kiselo mleko, dugotrajno i sveže mleko, pavlaka, mileram i surutka.

Šta je intolerancija na laktozu iz mleka?
Laktoza je prirodan, sastavni deo mleka, pa se nalazi i u skoro svim mlečnim proizvodima – jogurtu, siru, voćnom jogurtu, namazima i kiselom mleku. Laktozu možemo nazvati i mlečnim šećerom. Procenjuje se da oko 65% ljudi na svetu ima manjak enzima laktaze, što im otežava varenje mlečnog šecera. U tom slučaju govorimo o intoleranciji na laktozu, odnosno ljudima čiji je organizam osetljiv na laktozu. Ukoliko nakon konzumacije mlečnih proizvoda osetite mučninu, grčeve u stomaku, dijareju ili nadutost, velika je verovatnoća da ste u manjoj ili većoj meri intolerantni na laktozu.
Da li namaz Sirko u svom sastavu ima pojačivače ukusa?

Naš  jedinstveni Sirko napravljen je potpuno od prirodnih sastojaka, bez aditiva, konzervansa i  veštačke  arome. Zbog svog tradicionalnog i nepromenjenog ukusa, već  decenijama omiljen je  među  našim  potrošačima,  kako u Srbiji tako i na inostranim  tržištima.