Kako stvaramo naše proizvode
Prva mlekara u Šapcu podignuta je u jesen 1931. godine kao zadruga. Osnivači su bili veliki proizvođači mleka iz obližnjih sela. Kako su se menjale istorijske okolnosti, taj oblik svojine menjao se od zadružne, preko državne i društvene, do privatne.
Od pašnjaka do trpeze

Svi naši proizvodi nastaju od mleka sa domaćih farmi, pažljivo odabranih farmera koji posvećuju veliku pažnju gajenju životinja od kojih potiče najkvalitetnije mleko. Zdravlje i dobar tretman životinja na farmama temelji su uspešne i održive proizvodnje mleka. Često i više generacija iste porodice rade na  farmama kako bi životinjama osigurali potrebnu negu i brigu, a potrošačima mleko samo najboljeg kvaliteta. Jedinstveni ukusi proizvoda dobijaju se zahvaljujući visokokvalitetnom mleku, ali i primenom najviših standarda u proizvodnji.

Savremena tehnologija obeležavanja i praćenja svakog proizvoda poslednja je u nizu inovacija koje Mlekara Šabac uvodi u svoju proizvodnju. Tako strogo kontrolisan proizvod – od domaćih farmera, preko proizvodnog lanca i transporta – bezbedan i proveren stiže u domove domaćih potrošača, ali i širom sveta, od Rusije preko Evrope do Amerike. Naša vizija je da širimo ponudu proizvoda u skladu sa potrebama potrošača i svoje brendove održavamo u isto vreme tradicionalnim i modernim.

Održivo i odgovorno

Kao što savremeno poslovanje i nalaže, da bi jedna kompanija mogla sebe da nazove uspešnom, pored postizanja dobrih poslovnih rezultata, mora da posluje i odgovorno – da brine o svojim zaposlenima, o svojim potrošačima i sredini u kojoj proizvodi i plasira proizvode. 

Zbog toga, ulaganja u inovacije i napredne tehnologije u proizvodnji predstavljaju ne samo trenutni fokus Mlekare Šabac, već i njen strateški plan za održivu budućnost poslovanja.

Tako je Mlekara Šabac postala prva mlekara u Srbiji sa Data Matrix tehnologijom obeležavanja i praćenja proizvoda, od proizvodnje do police. 

Plasiranje proizvoda na domaće ali i svetska tržišta zahteva da uvek spremno odgovorite na svaki zahtev koji određena zemlja može da uputi. Ovo je moguće samo zahvaljujući ozbiljnim investicijama u inovativne proizvodne tehnologije. Zato je Mlekara Šabac prva srpska mlekara koja je izvezla proizvode usklađene sa Data Matrix tehnologijom i time u potpunosti odgovorila na nedavno uvedene zahteve ruskog tržišta na kojem je prisutna više od 10 godina i gde sada svaki proizvod mora biti obeležen QR kodom.

Pored ove tehnologije, Mlekara Šabac svoje proizvode pakuje u inovativnoj ambalaži koja može i do 100% da se reciklira. 

Konkretno, sirni namazi autentičnog ukusa „A la Kajmak“ i „Sirko“, koji se decenijama prave bez konzervansa i aditiva po tradicionalnoj recepturi od mleka sa domaćih farmi, prodaju se u ambalaži koja u potpunosti može da se reciklira. Ovo je još jedan korak dalje u inovacijama koje Mlekara Šabac neprestano uvodi jer je posvećena  kvalitetu – pre svega u stvaranju prirodnih proizvoda od mleka, ali i na način na koji vodi računa o svojim potrošačima i zaštiti životne sredine. Zahvaljujući novoj, unapređenoj i praktičnijoj ambalaži sirnih namaza, koja ima čvrst poklopac na svim proizvodima, dodatno se čuva njihova svežina dok kvalitet ostaje nepromenjen, jer ova ambalaža po otvaranju može ponovo da se zatvori. Na taj način, Mlekara Šabac se pridružila globalnim inicijativama koje podstiču smanjenje bacanja neiskorišćene hrane, kao i reciklažu ambalaže, čime se direktno utiče na zaštitu životne sredine i kvalitet života svih nas.

Da li ste znali da….

*Krava u toku jednog dana daje i do 50 litara mleka. Krave proizvedu 90% ukupnog mleka na svetu.
*Oko 87% kravljeg mleka je voda, a ostatak čine kalcijum, belančevine i vitamin.
*Mleko snižava krvni pritisak i ljudi koji pate od povišenog pritiska treba dnevno da popiju bar 750 ml mleka.

Mleko u službi lepote i podmlađivanja
Legenda kaže da se kraljica Egipta Kleopatra još tridesetih godina pre nove ere kupala u mleku kako bi sačuvala svoj mladalački izgled. Ova nadaleko čuvena zavodnica, kojoj nije mogao da odoli ni slavni Cezar, otkrila je da se negovala mlečnim kupkama što je njenu kožu činilo mekom, elastičnom i mladalačkom. I u današnje doba mnoge kozmetičke linije uvrstile su u svoje proizvode sastojke iz mleka, a sve su moderniji i spa tretmani kao što su mlečne kupke i masaže koje održavaju mladolik i zdrav izgled kože.