Lagane mafin projice sa sirom ŠABAČKA
Sastojci:
 • 10 kašika običnog belog brašna
 • 10 kašika kukuruznog brašna
 • 1 kesica praška za pecivo
 • 3 jaja
 • šoljica ulja
 • 250 grama (može i više) sira ŠABAČKA
 • po želji susam ili kim

Pomešati dve vrste brašna, prašak za pecivo, ulje i jaja. Smesu ne treba mutiti mikserom, nego lagano varjacom. Dodati pakovanje sira ŠABAČKA grubo izmrvljenog kako bi ostali komadići što će dati poseban ukus mafin projicama.
Kada je smeša dobro sjedinjena i umešana, uliti je u kalupe za mafine, posuti susamom ili kimom i u zagrejanoj rerni peći na 200 stepeni oko 30 minuta.
Kada dobiju zlatno žutu boju, spremne su za dorucak, užinu ili večeru.
Dodatno uživanje biće ako uz njih popijete naš ABT jogurt ili se mališani zaslade uz čokoladno mleko Poppy.

Prijatno!

Zeleno bele kuglice sa SIRKOM
Sastojci:
 • 200 gr namaza SIRKO
 • 200 gr spanaća
 • 1 kašika pavlake
 • So, prezle, malo parmezana
Spanać najpre malo popariti da omekša. Sve sastojke pomešati i oblikovati u zeleno bele loptice. Uz ove hranljive kuglice dovoljno je dodati parče integralnog hleba ili kiflu.

Prijatno!
Mleko je jedna od najvažnijih i najpotpunijih namirnica u dečijoj ishrani. Već od druge godine deca svakodnevno treba da unose oko pola litra mleka ili mlečnih proizvoda

Reč stručnjaka

Kravlje mleko i mlečni proizvodi su, za ogromnu većinu dece, bezbedna i zdrava namirnica! Mleko i mlečni proizvodi su odličan izvor kalcijuma, koji je jedan od najvažnijih minerala za rast i razvoj deteta – objašnjava naš poznati stručnjak, pedijatar Tatjana Vukomanović i dodaje: Najbolje bi bilo da prvi bebin kontakt sa kravljim mlekom bude jogurt! Fermentisani mlečni proizvodi, kakav je jogurt, sadrže korisne – probiotske bakterije koje su izuzetno važne za zdravlje dece (ovo svakako važi i za odrasle). One pomažu varenje, ali pomažu da dete izgradi zdrav imunski sistem. Sve što važi za jogurt važi i za kiselo mleko! Takođe, u dečiju ishranu treba uključiti sirni namaz. Potrebno je voditi računa o tome da on bude bez aditiva, konzervansa i veštačke arome – kao što su što naprimer Sirko i A la kajmak. U pitanju su proizvodi koji se dobijaju od najkvalitetnijeg domaćeg mleka, savremenim tehnološkim postupkom.

Vitamini

Mleko je bogato vitaminima B grupe, a posebno je značajan B12 koji pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Vitamin A, zadužen je za dobar vid i zdravu kožu, a vitamin D utiče na jačanje imuniteta i borbu protiv virusa.

Minerali

Mleko i mlečni proizvodi su najbogatiji izvor važnog minerala – kalcijuma. U našem organizmu čak 99% kalcijuma smešteno je u kostima i zubima.

Proteini

Jedan od glavnih nutrijenata koji mleko čine izuzetno važnim za zdravlje jesu proteini.
U mleku se nalaze dve vrste proteina – kazein i protein surutke.
Kazein je protein koji dominira u mleku, ovoj grupi pripada oko 80% ukupnog proteina u mleku.
Proteini surutke čine 20% od ukupne vrednosti proteina u mleku. Ovaj protein izuzetno doprinosi rastu i održavanju mišićne mase.

Najčešća pitanja
Koji proizvodi Mlekare Šabac ne sadrže aditive ni konzervanse?
Aditivi su jedinjenja koja se u malim količinama dodaju namirnicama u cilju poboljšanja organoleptičkih ili drugih svojstava hrane. Konzervansi su vrsta aditiva i njihova uloga je da produže, ili spreče mikrobiološko kvarenje namirnica. Proizvodi Mlekare Šabac ne sadrže konzervanse. Naši proizvodi Dugotrajno i Sveže mleko, Šabački jogurt, ABT fermentisani napitak sa probiotskim bakterijama, Kiselo mleko, Pavlaka sa 20% mlečne masti, Mileram, Surutka, sirevi Šabačka i Mediteraneo sa morskom solju, namazi Sirko i A la Kajmak bez dodataka povrća – bilo koji da izaberete, garantujemo da su napravljeni od 100% prirodnih sastojaka, bez ijednog aditiva.
Da li proizvodi Mlekare Šabac sadrže gluten?
Gluten je belančevina koju sadrže žitarice poput pšenice, raži i ječma, a preosetljivost organizma na tu belančevinu manifestuje se na različite načine kod različitih ljudi. Najteži oblik je autoimuna bolest pod nazivom celijakija. Kod osoba sa celijakijom dolazi do oštećenja sluznice tankog creva, zbog čega je umanjena resorpcija hrane. Proizvodi Mlekare Šabac ne sadrže gluten. Ukoliko naši proizvodi sadrže bilo koji alergen, imaju naznačenu prisutnost alergena na deklaraciji proizvoda.
Zašto je važna pasterizacija mleka?
Pasterizacija je tehnološki proces obrade mleka zagrevanjem na temperaturama nižim od 100°C, pri čemu se uništavaju svi patogeni mikroorganizmi i njihovi enzimi i osigurava zdravstvena ispravnost proizvoda.
Šta je sterilizacija?
Sterilizacija je proces termičke obrade mleka na temperaturama iznad 100°C. Proces je optimiziovan tako da se sačuvaju svi vredni sastojci mleka, a uništavaju se mikroorganizmi i njihovi enzimi, čime se znatno produžava trajnost proizvoda.
Koji proizvodi sadrže najviše kalcijuma?

Važno je naglasiti da je apsorpcija kalcijuma u organizmu iz mleka i mlečnih proizvoda bolja nego iz drugih vrsta hrane. Zbog toga se preporučuje svakodnevno konzumiranje različitih mlečnih proizvoda. Među proizvodima Mlekare Šabac, najviše proteina u 100 g proizvoda sadrže sirevi i sirni namazi, a zatim jogurt, kiselo mleko, dugotrajno i sveže mleko, pavlaka, mileram i surutka.

Šta je intolerancija na laktozu iz mleka?
Laktoza je prirodan, sastavni deo mleka, pa se nalazi i u skoro svim mlečnim proizvodima – jogurtu, siru, voćnom jogurtu, namazima i kiselom mleku. Laktozu možemo nazvati i mlečnim šećerom. Procenjuje se da oko 65% ljudi na svetu ima manjak enzima laktaze, što im otežava varenje mlečnog šecera. U tom slučaju govorimo o intoleranciji na laktozu, odnosno ljudima čiji je organizam osetljiv na laktozu. Ukoliko nakon konzumacije mlečnih proizvoda osetite mučninu, grčeve u stomaku, dijareju ili nadutost, velika je verovatnoća da ste u manjoj ili većoj meri intolerantni na laktozu.
Da li namaz Sirko u svom sastavu ima pojačivače ukusa?

Naš  jedinstveni Sirko napravljen je potpuno od prirodnih sastojaka, bez aditiva, konzervansa i  veštačke  arome. Zbog svog tradicionalnog i nepromenjenog ukusa, već  decenijama omiljen je  među  našim  potrošačima,  kako u Srbiji tako i na inostranim  tržištima.