Mleko je jedna od najvažnijih i najpotpunijih namirnica u dečijoj ishrani. Već od druge godine deca svakodnevno treba da unose oko pola litra mleka ili mlečnih proizvoda

Reč stručnjaka

Kravlje mleko i mlečni proizvodi su, za ogromnu većinu dece, bezbedna i zdrava namirnica! Mleko i mlečni proizvodi su odličan izvor kalcijuma, koji je jedan od najvažnijih minerala za rast i razvoj deteta – objašnjava naš poznati stručnjak, pedijatar Tatjana Vukomanović i dodaje: Najbolje bi bilo da prvi bebin kontakt sa kravljim mlekom bude jogurt! Fermentisani mlečni proizvodi, kakav je jogurt, sadrže korisne – probiotske bakterije koje su izuzetno važne za zdravlje dece (ovo svakako važi i za odrasle). One pomažu varenje, ali pomažu da dete izgradi zdrav imunski sistem. Sve što važi za jogurt važi i za kiselo mleko! Takođe, u dečiju ishranu treba uključiti sirni namaz. Potrebno je voditi računa o tome da on bude bez aditiva, konzervansa i veštačke arome – kao što su što naprimer Sirko i A la kajmak. U pitanju su proizvodi koji se dobijaju od najkvalitetnijeg domaćeg mleka, savremenim tehnološkim postupkom.

Vitamini

Mleko je bogato vitaminima B grupe, a posebno je značajan B12 koji pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Vitamin A, zadužen je za dobar vid i zdravu kožu, a vitamin D utiče na jačanje imuniteta i borbu protiv virusa.

Minerali

Mleko i mlečni proizvodi su najbogatiji izvor važnog mineral – kalcijuma. U našem organizmu čak 99% kalcijuma smešteno je u kostima i zubima.

Proteini

Jedan od glavnih nutrijenata koji mleko čine izuzetno važnim za zdravlje jesu proteini. U mleku se nalaze dve vrste proteina – kazein i protein surutke. Kazein je protein koji dominira u mleku, ovoj grupi pripada oko 80% ukupnog proteina u mleku. Proteini surutke čini 20% od ukupne vrednosti proteina u mleku. Ovaj protein izuzetno doprinosi rastu i održavanju mišićne mase.